Recepti

Tradicija

Mlinarstvo je ena najstarejših obrti, ki se je v slovenskem prostoru pričela intenzivno razvijati v 9. stoletju. Najbolj znan mlinarski izdelek je kruh, ki je imel že od nekdaj osrednjo vlogo v slovenski prehrani in svoj pomen ohranja še danes.

Kruh nas že na prvi mah očara z omamnim vonjem, nato pa tudi z mehko teksturo in čudovitim okusom, ki razvaja naše brbončice. Poleg tega nas opominja na tradicijo, praznike in pristno družinsko ozračje, ki ga je vedno dopolnil toplo dišeč hlebec.

V Sloveniji poznamo pravo bogastvo različnih vrst kruha in domač kruh je dandanes izredno cenjen. V mlinu Košak se ponašamo tudi z zlatimi priznanji iz državnega tekmovanja v peki kruha, zato smo se odločili, da vam zaupamo nekaj receptov za pripravo pristnega domačega kruha.

Mlinarjev kruh z ajdovimi otrobi

Sestavine:
* 1 kg moke T500 (lahko uporabimo tudi kakšen drug tip moke)
* dve pesti ajdovih otrobov
* cca ½ l vode
* žlička soli (za manj slan kruh)
* 20 g kvasa

Priprava:

Moko z ajdovimi otrobi stresemo v skledo, ob robu nasipamo sol, v sredino nadrobimo kvas in vanj nalijemo nekaj vroče vode. Po želji lahko vsujemo tudi pest orehov. Počasi dolivamo vodo, da zgnetemo srednje mehko testo. Oblikujemo hlebček, ki ga pomokamo z vseh strani in ga pustimo približno 1 uro počivati, da vzhaja. Kruh na hitro premesimo in ga stresemo na pekač, na katerega smo dali peki papir. Medtem prižgemo pečico (cca 170C°). Kruh pustimo več kot pol ure, da ponovno vzhaja. Damo v pečico, lahko ga premažemo z jajcem, oljem ali ga poškropimo z vodo. Pečemo 1 uro.

Domač koruzni kruh

Sestavine:
* 3 dag kvasa
* 2 dag soli
* 1 dag sladkorja
* 30 dag koruzne moke (lahko bele)
* 70 dag bele pšenične moke

Priprava:

Naredimo kvasec (v manjši posodi zmešamo kvas, žličko sladkorja, žlico moke in mlačno vodo) ter ga pustimo vzhajati. Koruzno moko poparimo z vodo, zmešamo, dodamo belo moko, kvasec in sol. Nato v zmes dodamo malo vode in mleka, zamesimo in pustimo dvakrat vzhajati. Maso oblikujemo v hleb, premažemo z rumenjakom in položimo v naoljen pekač, kjer ga pustimo še enkrat vzhajati.

Kruh nato 50 minut pečemo v pečici, ki smo jo prej ogreli na 180 ˚C.

Domač beli kruh

Sestavine:
* 1 kg bele moke
* 1 žlička soli
* 1 žlička sladkorja
* ½ kocke svežega kvasa
* 3 žlice olja
* 100 ml mleka
* voda po potrebi

Priprava:

V posodo z mlačnim mlekom in sladkorjem primešamo kvas in počakamo, da vzhaja. V posodi zmešamo moko, sol in olje ter masi dodamo vzhajan kvas. Dodajamo mlačno vodo in zgnetemo srednje mehko testo. Oblikujemo hlebec, ga pomokamo iz vseh strani in ga pustimo počivati 30 minut.

Pečico segrejemo na 250 ˚C in pečemo 20 minut, nato pa še 25 minut pri 180 ˚C.

Pirin kruh

Sestavine:
* 1 kg pirine moke
* žlica soli
* žlica sladkorja
* ½ kocke svežega kvasa
* 3 žlice olja
* 100 ml jogurta
* voda po potrebi

Priprava:

Naredimo kvasec (v manjši posodi zmešamo kvas, žličko sladkorja, žlico moke in mlačno vodo) ter ga pustimo vzhajati. V posodi zmešamo moko, sol, olje in na sobno temperaturo ogret jogurt. Primešamo kvasec, zamesimo in pustimo vzhajati približno 30 minut.

Pečico ogrejemo na 200 ˚C in pečemo 40 minut.