sobota od 8h do 12h
ostale dni v tednu od 9h do 16h

ob nedeljah,
ponedeljkih
ter praznikih

OBVESTILO


Mlin bo zaradi dezinsekcije, rednih vzdrževalnih del in dopusta ZAPRT od vključno 15.7. do vključno 22.8.2022!

gsm: 041 633 162

VČERAJ

Glede na zgodovinske vire je mlin v lasti družine Košak že več kot dvesto let, medtem ko naj bi bil sam mlin še nekaj stoletij starejši. Zapuščina in tradicija mlina sta torej zares bogati in dragoceno znanje ter izkušnje se vestno prenašajo iz roda v rod, hkrati pa se nadgrajujejo upoštevajoč spremembe prehranjevalnih navad potrošnikov.

Prvo mletje je potekalo na treh parih mlinskih kamnov, ki so bili leta 1971 zamenjani s sodobnejšim valjčnim stolpom z dvema paroma valjčkov. Starodavno mlinsko kolo je že leta 1963 zamenjala Francisova turbina.

DANES

Mlin Košak je danes eden redkih še delujočih mlinov v Sloveniji. Način mletja žita smo popolnoma prilagodili sodobnim standardom, vendar še vedno meljemo na način povratnega mletja, ki zmanjšuje pregrevanje mlevske mase, saj transport mase poteka prek elevatorjev.

Moka nastane z večstopenjskim drobljenjem žitnega zrnja v delce različnih velikosti, ki jih presejemo in tipiziramo. Preden dobimo končni proizvod, se ciklus obrne trikrat do štirikrat. V procesu, ki traja okrog 24 ur, se zmelje približno 4000 kg žita, iz katerega dobimo več različnih tipov moke.

JUTRI

Mlin Košak želi tudi v prihodnosti ohranjati svojo več stoletno tradicijo, zato ves čas stremimo k izpopolnjevanju naše proizvodnje, spremljamo potrebe naših strank in poizkušamo zagotoviti kvaliteto. Želimo si in potrudili se bomo, da bo tudi v prihodnosti tradicionalna slovenska dejavnost mlinarstva živela naprej in se ohranjala.